31 Ocak 2012 Salı

SİGARA YASAĞI VE KANSER

SİGARANIN KANSERLE OLAN İLİŞKİSİ NEDİR…

16 Kasım 2011, 12:33
Orhan SUAT

Sevgili Frekans Okurlarım her ne kadar muhalifte olsam Ülkemizde bu Hükümet zamanında son yıllarda yapılan en güzel işlerden biriside sigara yasağı uygulaması olmuştur. Bu konu geçtiğimiz ayda CNNTURK TV’de masaya yatırılan “Ergene Alarm Veriyor” konulu canlı programda bir kez daha dile getirildiği gerçektir. Her ne kadar bazı yerlerde bu yasağı delme çabaları varsa da bunu engellemek şarttır. Öte yandan gene Basında CHP Manisa milletvekili sanki başka işi yokmuş gibi TV’lerde yayınlanan “Sigara içen kişinin hastanedeki son hali videosunun” moral bozucu olduğundan yayından kaldırılmasını istiyordu. Bu nasıl bir akıl almazlıktır koskoca milletvekili sıfatına yakışmayacak bu davranışının nedeni kendisin de -sigara içicisi olduğunu açıklamamış- kalkmış millete ahkam kesiyor. Yani seçmenlerim bırakın kanserden zevkten ölsün etrafını da öldürsün diyor zihniyete bakınız. İçersin de 4000 çeşit zehir olduğunu bilimsel olarak belgelenen ve solunum akciğer kanserinin tek nedeni olan sigara dünyadan tamamen kaldırılması için mücadele veriliyorken bırakınız ölsünler ne demektir takdirinize bırakıyorum.

Gel gelelim Tütün ve sigaranın, güçlü bağımlılık yapma özelliğine bu özellik, nikotinle ilgilidir. Nikotin, morfin ve kokain ölçüsünde bağımlılık yapan bir maddedir. İçerdiği nikotin nedeniyle, sigara dünyadaki en yaygın ve en kolay yakalanılabilen ilaç bağımlılığıdır. Sigara içmeyi bir kez deneyen her dört kişiden üçünün sigara tiryakisi olması, durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır. Dünya Sağlık Örgütünün kriterlerine göre tiryakilik tanımları şöyledir: Günlük tiryaki: Her gün en az bir sigara içen, Ara sıra içen tiryaki: Günde birden az sigara içen, Eski tiryaki: Geçmişte en az 6 ay günde bir adet sigara içmiş, ancak şu anda bırakmış olan, Hafif tiryaki: Günde 10′un altında sigara içen, Sigara içmeyen: Hiç sigara içmemiş olan bireylerdir. Bağımlılık tanısı: Birey en az bir aydır ve düzenli biçimde sigara kullanmakta ve buna ek olarak aşağıdaki üç özellikten biri geçerli ise bağımlı tanısı alır:• Birey, sigarayı azaltmak ya da tümüyle bırakmak için ciddi girişimlerde bulunmuş, ancak başarısız olmuştur.• Sigarayı bırakma çabaları yoksunluk belirtilerine yol açmıştır. Bu belirtiler; şiddetli sigara içme isteği,(kolay uyarılma),(kaygı),konsantrasyon güçlüğü, huzursuzluk, baş ağrısı, sersemlik, gastrointestinal bozukluklar (kabızlık), öfke, kalp atım hızı azalması, uyku bozuklukları, iştah artması ve kilo almadır.• Kişi, ciddi fiziksel hastalığına (örneğin, solunum ya da dolaşım sistemi yetersizliği) ve artan yakınmalarına karşın sigara içmeyi sürdürmektedir. İşte bu konuda TV lerde dönen reklamda hastanın son hali gösterilmekte ve kendi ağzından duyduğu pişmanlık gösterilmektedir. Bağımlı tiryakiliğin belirtileri: Bağımlı sigara tiryakisi, tipik olarak, sabah uyandıktan sonraki ilk 30 dakika içinde sigara yakar ve dumanı içine çeker. Bağımlı tiryaki, en çok günün ilk sigarasından hoşlanır ve ilk iki saat içinde daha çok sigara içer. Nikotin bağımlılığı olanlar; sigarasız kaldıklarında, sigarayı azalttıklarında ya da bıraktıklarında fiziksel yoksunluk belirtileri gösterirler. Tütüne bağlı bağımlılık nedenleri; nikotinin farmakolojik özellikleri, aile yapısı, olgunlaşma düzeyi, kişilik özellikleri ve toplumsal olaylardır.

Öte yandan Kanserin nedenleri arasında kuşkusuz en önemli olanı sigara içilmesidir. Sigara içenlerde akciğer kanseri başta olmak üzere çok sayıda kanser daha fazla meydana gelmektedir. Sigara ile kanser arasındaki ilişki ilk kez geçtiğimiz yüzyılın ortalarına doğru dikkatleri çekmeye başlamıştır. O yıllarda bazı doktorlar akciğer kanserli hastaların çoğunun sigara içen kişiler olduğunu gözlemlemişler, buradan hareketle de akciğer kanserinin meydana gelmesinde sigara içmenin etkisi olabileceğini düşünmüşlerdir. İlk gözlemlere göre toplum genelinde sigara içme sıklığının %50-60 dolayında olduğu o yıllarda akciğer kanseri olan hastaların %90 kadarının sigara içiyor olması dikkatleri çekmiştir. İzleyen yıllarda bu konuyu incelemek amacı ile çok sayıda bilimsel çalışmalar yapılmıştır. Bu araştırmaların bir bölümünde akciğer kanserli hastaların sigara içme davranışları sigara içmeyen kişilerle karşılaştırılmıştır. Bu incelemeler sonucunda kanserli hastalar arasında sigara içenlerin çoğunlukta olduğu ve kanserli hastaların, kanseri olmayan diğer hastalardan daha fazla sigara içmiş oldukları saptanmıştır. Bu çalışmalarla birlikte bir başka yaklaşımla sigara içen ve içmeyen kişiler yıllar boyunca izlenmiş ve zaman içinde bu kişilerde akciğer kanseri görülme sıklığı karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırma sonucunda sigara içenlerde akciğer kanserinin sigara içmeyenlere göre daha fazla görüldüğü net bir şekilde ortaya konmuştur. Bu konuda İngiltere’de yapılan bir çalışmada sigara içen ve içmeyen doktorlar uzun yıllar izlenmiş ve sigara içen doktorlar arasında akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığının, sigara içmeyen doktorlara göre fazla olduğu saptanmıştır. Sigara içenlerin içtikleri sigara sayısı arttıkça kanserden ölme olasılığı daha fazla olmaktaydı. Örneğin günde 10 tane dolayında sigara içenlerde kanserden ölme olasılığı sigara içmeyenlere göre 7 kat artarken, günde 1 paket ve daha fazla sayıda sigara içenlerde akciğer kanseri nedeniyle ölme olasılığı 12 kat veya 25 kat artmaktaydı.

Benim size acil tavsiyem sigarayı şu an bile bırakırsanız ömrünüze beş on yıl eklersiniz yok dertliyim ben kimseyi dinlemem içerim diyorsanız gene de siz bilirsiniz ama şimdiden mezar yerinizi de hazırlayınız.

Hiç yorum yok: